Разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии

0    
Рейтинг

8.00

Дата на приключване: 2016-03-31

Добавена от Симеон Ставрев на 07.01.2015

 

Разделянето на Висшият съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегия е неизбежно. То следва от множество международни стандарти, които гарантират независимостта на съда и според които структурата на кадровия орган е проблемна. Това заяви правосъдният министър от служебното правителство Христо Иванов при представянето на проекта на актуализираната Стратегия за съдебна реформа.

Идеята за разделяне на кадровия орган на съдебната власт, така че избраните от прокурорската квота членове на ВСС да не могат да решават кадровите въпроси на съдиите и обратното отдавна се обсъжда в системата и бе категорично подкрепена от най-голямата съсловна организация Съюза на съдиите и още осем неправителствени организации, които работят в сектор правосъдие. Против реформата се обявиха Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите, които напълно застъпиха становището на главния прокурор Сотир Цацаров, че разделянето ще бъде първа стъпка за излизане на прокуратурата от съдебната власт и подчиняването й на политически интереси.

Венецианската комисия е приветствала и така предложението разпределение в двете колегии на съвета – в съдийската шестима съдии, избрани от съдии и петима членове, излъчени от парламентарната квота, а в прокурорската – шестима от политическата квота и петима от професионалната.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Сподели в Google

Други реформи в сектор Правосъдие:

Намаляване на парламентарната квота във ВСС

4 последователи

Намаляване на парламентарната квота във ВСС

0%
0%
100%

Създаване на независим антикорупционен орган

2 последователи

Създаване на независим антикорупционен орган

0%
0%
100%

Правосъдният министър Христо Иванов и вицепремиерът Меглена Кунева се обединиха около идеята за създаване на независим антикорупционен орган, подобен на този в Румъния.

Децентрализация на прокуратурата

2 последователи

Децентрализация на прокуратурата

0%
0%
100%

Държавното обвинение предлага да отпадне изцяло нормата в закона, според която: "Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор."

Явно гласуване във ВСС

0 последователи

Явно гласуване във ВСС

100%
0%
0%
0.00 0 31.03.2016 Вижте повече

Тайното гласуване във ВСС означава непрозрачност

Случайно разпределение на делата

0 последователи

Случайно разпределение на делата

100%
0%
0%
0.00 0 30.09.2015 Вижте повече

Софтуерът "Law Choice", който се използва за случайното разпределение на делата във Върховния административен съд и 90% от съдилищата в България позволява манипулация при избора на съдията, който ще гледа делото.

Коментари

Влезте в профила си, за да може да коментирате