Въвеждане на основен и допълнителен пакет

0    
Рейтинг

0.00

Добавена от Симеон Ставрев на 06.09.2013

 

Право на спешни услуги ще имат всички граждани, независимо дали са здравноосигурени. Министерството обаче планира да стесни случаите, в които се звънни на 112 и се вика линейка по начин, за който екипите на линейките настояват от години. В момента "Спешна помощ" се вика за всякакви дреболии до степен, до която понякога не достигат линейки за наистина тежките случаи. Освен това множество мними пациенти подават фалшиви сигнали, а глобените и осъдени за това са единици. Другата идея на здравния министър е клиниките, които 24 часа дават спешни дежурства и поддържат екипи, да получават допълнително средства. На практика те са 49 в цялата страна.

Според стратегията на правителството идеята е лечението на основните заболявания, които водят до смъртност в България, да се лекуват напълно безплатно и пациентите да не доплащат нищо за тях. Става въпрос за инфаркт, инсулт, онкологични заболявания, някои белодробни заболявания, майчино и детско здравеопазване. Мотивите на д-р Петър Москов са, че в момента здравеопазването за най-тежко болните не е безплатно и те са принудени да доплащат за изследвания, консумативи и лекарства. Един от най-ярките примери за това са пациентите със сърдечно-съдови заболявания, чиито лекарства се покриват средно 25% от здравната каса, което е причина за това те да не се лекуват добре и България да е водеща в ЕС по смъртност от тези болести. Другият са пластините, винтовете и пироните, които се имплантират при операции на счупени кости. С изключение на тазобедрената и колянната протеза, които се покриват частично, останали ортопедични импланти не се заплащат от здравната каса и пациентите са принудени да ги купуват сами. В част от случаите пациентите с онкологични заболявания доплащат за част от медикаментите си, присъстват в листи на чакащите за лъчелечение и доплащат изследванията за развитието на тумора.

На теория здравната каса покрива напълно основния пакет и в момента всички възможни заболявания са включени в него. На практика обаче това далеч не е така и по изчисления на болничните мениджъри клиничните пътеки за лечение в болница например са финансирани до 70%. Другият показател за това колко наистина струва здравеопазването са изчисленията на Световната банка за доплащането в брой от домакинствата – те са шокиращите 4 млрд. лв. при общо 3 млрд. лв. публични средства, отделяни за здраве.

Кое заболяване да влиза в основния пакет ще определи здравното министерство със специална наредба, след като законът бъде гласуван и вероятно това ще се случи през юни. И докато със заболяванията в основния пакет вероятно няма да има никакъв проблем, основните притеснения се въртят около тези в допълнителния. Защото, когато нещо влиза, нещо трябва да изпадне. Досега изявленията на министерството са, че това няма да бъдат спешни състояния, поради което за тях ще има листи на чакащите, а ако не иска да чака – пациентът ще трябва да доплаща в брой или чрез здравен застраховател.

Тези текстове бяха отложени от здравна комисия, за да се гледат в присъствието на министъра.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Сподели в Google

Други реформи в сектор Здравеопазване:

Намаляване броя на болниците

0 последователи

Намаляване броя на болниците

0%
0%
100%

В момента в България работят 329 болнични лечебни заведения, от които 105 са частни.

Национална здравна карта

0 последователи

Национална здравна карта

100%
0%
0%
0.00 0 04.02.2016 Вижте повече

Само болници, които могат да осигурят комплексно лечение на пациентите, ще могат да сключват договор със Здравната каса.

Пълната забрана за пушене на обществени места

0 последователи

Пълната забрана за пушене на обществени места

100%
0%
0%
0.00 0 01.06.2012 Вижте повече

От 1 юни 2012 влезе в сила забраната да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси.

Пръстова идентификация в болниците

0 последователи

Пръстова идентификация в болниците

100%
0%
0%
0.00 0 20.07.2016 Вижте повече

Системата за пръстова идентификация на пациентите ще заработи пробно в пет болници в София и Русе.

Електронни рецепти

0 последователи

Електронни рецепти

0%
100%
0%

Въвеждането на електронни направления и рецепти трябва да намали времето за издаване на документи и съответно опашките пред лекарските кабинети.

Коментари

Влезте в профила си, за да може да коментирате