Европейски енергиен съюз

0    
Рейтинг

0.00

Добавена от Симеон Ставрев на 06.05.2014

 

Полша подема дипломатическа офанзива за създаване на европейски енергиен съюз, за да намали зависимостта на континента най-вече от Русия, съобщи полският премиер Доналд Туск, предаде БГНЕС.

"Водим дипломатическа офанзива и на ниво експерти в Брюксел. Контекстът на Украйна прави така, че въпросът за енергийната независимост, не само на Полша, а и на целия континент, започва да придобива важност, отиваща далеч отвъд икономическия й аспект", заяви Туск пред журналисти.

Полша, която покрива две трети от потреблението си на газ с внос най-вече от Русия, ще предложи на партньорите си от ЕС съвместно купуване на горива, уточни полският премиер. "Целта е да изправим доставчиците, особено тези, които имат монопол, срещу един-единствен купувач. Така неговата ефективност ще бъде много по-голяма", заяви Туск. Той предложи създаването на енергийна "борса".

Според Туск десет държави от ЕС са силно зависими от руския газ, някои от които на 100%. Полша предлага също въвеждането на европейска система на "енергийна солидарност". "Европа трябва да знае дали има достатъчно място в резервоарите си, от които да взема газ и къде липсва взаимовръзка, за да може да реагира в случай на криза с доставките", заяви Туск.

Според него развитието на европейска система на взаимовръзки ще трябва да бъде финансирано на 75% от европейските фондове. ЕС трябва да се отвори към нови доставчици, включително САЩ, които могат решат в бъдеще да изнасят шистовия си газ", каза още полският премиер. "Когато САЩ решат да изнасят шистовия си газ, положението на глобалния пазар на енергия и особено в Европа ще се промени радикално. Това ще подобри не само сигурността, но също ще улесни намаляването на цените", допълни Туск.

Той потвърди решителността на Полша да продължи експлоатацията на въглища, на които страната е голям производител. Според него нова система на енергийна солидарност ще предлага "гаранции" на съседните на ЕС страни. Полските предложения са част от конкретния екшън план, целящ да намали енергийната зависимост на ЕС. Той беше обявен в края на март от президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и трябва да бъде подготвен до юни.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Сподели в Google

Европейски енергиен съюз

Автор на изображението: novini.bg

Процент на изпълнение

0%
0%
100%
Източник Изпълнено В изпълнение
Полша предлага да се създаде европейски енергиен съюз
-
-
Добави нов източник

Други реформи в сектор Европейски съюз:

Отпадане на роуминга в ЕС

0 последователи

Отпадане на роуминга в ЕС

100%
0%
0%
0.00 0 15.06.2017 Вижте повече

Европейска армия

0 последователи

Европейска армия

0%
0%
100%

Юнкер се обяви за създаването на европейска армия

Обща европейска прокуратура

0 последователи

Обща европейска прокуратура

0%
0%
100%

Коментари

Влезте в профила си, за да може да коментирате